Aldrig fel

 

 

 

          Jag är chefstjänsteman i en större kommun i södra Sverige, d.v.s. någonstans mellan Gävle och Simrishamn. Jag gör aldrig något fel. Jag tror att det är mitt mest utmärkande drag och jag är säker på att det var därför jag fick jobbet en gång för många år sedan, man anade denna min egenskap.

          Eftersom jag aldrig gör något fel så uppstår det naturligtvis inga fel i kommunen där jag arbetar, och lika naturligt finns inga skäl till varför jag skulle få sparken, om nu en tjänsteman någonsin kan få sparken i vårt felfria land.

          Häromdagen ringde en gammal dam till kommunens växel och klagade över maten på ett ålderdomshem, ja det är ett ganska vanligt klagomål. Som vanligt kopplade man fram samtalet till mig.

          Det dröjde inte lång stund innan damen började minnas sin barndoms magra kost med bark i brödet och efterrätt endast på juldagen. Så var det med det klagomålet.

          En stund senare ringde brandkårschefen och klagade på fukt i brandstationens källare. Jag påminde honom om när vi båda gjorde lumpen i flottan. Det räckte för att han skulle minnas vad verklig fukt är.

          En dam klagade på att det blåste jord in på hennes balkong eftersom vi har tagit bort alla träden som stod längs åkern framför hennes hus. Då berättade jag om min frus och min semester då vi var i Saharas öken. Tala om sand på balkongen. Damen bad om ursäkt för att hon hade klagat.

          Igår ringde en cyklist och klagade på några löjliga små gropar i gatan. Jag undrade om han någonsin varit på cykelsemester i Mecklenburg. Nej just det, och efter en stund insåg han hur fina gatorna är här i kommunen.

          Så där är det varje dag. Många som ringer och klagar, men ganska snart lugnar man ner sig och inser att deras trogne tjänsteman aldrig gör något fel.

 

 

 

Sven Börtz

i tjänsten

 

<<                      ^^                   >>