Ett nytt ljus

 

 

          På förmiddagen hade ett nytt ljus kommit in över Sundet. Kronborg skymtades i ett dis som uppgick i ett ganska tunt molntäcke och det gråblå morgonljuset var nu av ett klarare blått som tillsammans med den friskt fuktiga luften signalerade att vintern kommer att ta slut, om än inte just denna dag.

 

          Gatorna kändes lättare, det var som om den nu ljusare himlen hade dragit bort det tunga mörka luftskikt som länge likt ett täcke av bly tyngt gator och människor. Det gick nu plötsligt lättare att andas och det märktes en ny livlighet på gator och torg. Människorna förflyttade sig snabbare och det var markant fler som gjorde det

 

          Nya tankar och idéer började ta fart i människornas sinnen och världen sågs i ett nytt ljus om än det gamla ljuset ännu inte helt dragit bort. Nyss såg det hopplöst ut, men nu kommer det att ordna sig. Plötsligt är livet så mycket lättare att leva.

 

          Men hallå där! Stopp! Nu måste vi förundra oss över tillvarons plötsliga föränderlighet och dess hastiga skiftningar. Ovan uppmuntrande och optimistiska ord gällde häromdan, nu är det en annan dag, en helt annan dag och dessvärre måste jag meddela för dem som inte vet det att vi idag är insvepta i en gråblå dimma av bly, små små droppar av bly som tränger genom människans hud, in i hennes sinne och tynger henne  allt djupare ner mot markytan.

 

          Jag kan bara beklagar den förvirring som läsaren nu försatts i. Vädret skiftar och man kan inte lita på det.

 

 

Sven Börtz

 

 

         <<                      ^^                   >>