Dimma över Sundet

 

Morgonens solljus fångas upp av alla de små vattendroppar som bildar dimman över Sundet. Likt en levande massa av ljus tycks dimman andas och sakta röra sig medan ljuset i den skiftar i intensitet och färg, från ljusaste vitgult i söder, till grått och gråblått i norr över Själland. Sikten sträcker sig mittsunds och några båtars svaga konturer kan skönjas.

Det stilla vattnets färg skiftar med dimmans ljus, varmt grågulgrönt i söder för att mot norr sakta glida över mot gråblått.

En kråka hackar i tången och växlar några morgonfraser med en mås som guppar i vattenkanten. Den stilla friden i dimman störs plötsligt av två fåglar, stora som ankor, de skuttar och springer klumpigt längs strandkanten. Det är ett par havstrutar, glupska jättar bredvid kråkor och måsar som håller sig på behörigt avstånd.

När så morgonen är förbi och den osynliga solen kommit upp i förmiddagen har ljusmassornas skiftningar avtagit och dimman har lagt sig som ett enda gråblått töcken över Sundet från söder till norr.

 

 

Sven Börtz

 

 

 

          <<                      ^^                   >>