Sundets dagar

 

Den stora passagerarbåten passerar mellan mig och Danmark. I god fart klyver den Sundets vatten, förminskar de stora färjorna och skymmer det danska slottet med det gröna koppartaket.

Det har nyss blivit eftermiddag, solen har vridit sig väster om söder och sakta försvinner färgen från Sundet. Vi har två dagar på en dag här vid Sundet, tydligt skiljaktiga från varandra. Den första delen av sommaren kan man även tala om tre tydligt skiljaktiga dagar.

På morgonen och ett stycke in på förmiddagen är himlen och Sundet fyllda av ständigt skiftande färger. Då är det liv i ljuset. Solen, direkt eller skymd av moln, lyser för oss i medljus och alla ytor i vattnet reflekteras i våra ögon. Färgen skiftar i alla nyanser från blått till grönt och gult. Vattnet närmast stranden färgas av sand och sjögräs för att längre ut mörkna i blått och djupt grönt.

Nu på eftermiddagen får vågorna motljus och varje våg får en skugga i svart eller mörkt grönt eller blått. Danmark blir en mörk rand från att har varit fyllt av färg från gröna träd och röda och hus under hela förmiddagen.

När solen hunnit passera hela den danska ön och är på väg tillbaka över Sundet i norr kan färgerna fördjupade komma tillbaka. Under en kort timme kan Sundets vatten bli självlysande orange och pistagegrönt när solen går ner i sommarkvällen.

 

 

Sven Börtz

 

 

 

         <<                      ^^                   >>