Kall kväll

 

 

            Syrenblomklasarnas erotiska resning, som vita, lila, rosa fragment i en avstannad explosion, söker förgäves, likt iskalla månar i rymden, värma upp de huttrande sällskap som trotsat den kyliga vårkvällen, eller envist följt almanackans anteckning om grillkväll i parken. Sippar kallt rödvin, tuggar artigt på rödspritsmarinerade kotletter och längtar efter ljummet termoskaffe.

            Mellan Helsingör och Helsingborg ligger ett tungt tak av mörka moln, inte långt ovan en blåkall gropig sjö, vinden tar fart i det smala sundet. Långt ute över Kattegatt är himlen klar och där står nu solen lågt i den sena vårkvällen, som en lampa lyser den in under taket, in i det lilla Öresundsrummet.

            Kronborg, det evigt oåtkomliga sagoslottet där på andra sidan vattnet, har sin norra bredsida belyst, mellan Drottningens torn och Kungens torn.

Hade jag varit Mary från Australien så skulle jag sagt till min prins att skall du ha mig kvar på denna sidan jordklotet, så vill jag bo på Kronborg och sitta i ett torn och vinka till Sven i Sverige.

 

 

 

<<                      ^^                   >>