Pålsjö Skog

 

             

              Vandrar längs skuggade stigar djupt nere på botten av bokskogen. Marken är täckt av fläckar av sol som faller ner från mellanrummen i de mäktiga massorna av löv ovan de slanka och resliga stammarna. Högt däruppe möter trädens blad det himmelska vita ljuset från solen och den blå atmosfären. Varje litet löv i sin egen vinkel mot solen ger i oändlighet skiftande nyanser av grönt, från kall svart skugga till varm lysande gulgrön.

              Nere på marken pysslar allehanda småkryp med sina dagliga sysslor. En liten skogsmus kilar in mellan fötterna på en gammal mossbelupen och skallig gubbe av ek. Ett par flygobenägna koltrastar prasslar omkring i buskarna. En stor skalbagge och en snigel gör sällskap på en livsfarlig färd över stigen. En trädkrypare söker systematiskt efter godbitar nerifrån och upp på den gamla ekstammen. Däruppe i lövverket kuttrar en skogsduva förnöjt. Någonstans knattrar en hackspett och gömd för oss alla sitter det en kattuggla och planerar nattens bravader.

              överallt springer det omkring svettiga och flåsande människor som har semester. Men en del tar det lugnt och dricker kaffe vid den gamla Skogspaviljongen. Några små gungar och tappar glassen i sandlådan. Mammor och pappor rycker ut med servetter. I ett högljutt sällskap säger någon att de överväger att avbeställa semesterresan till Borneos regnskogar.

 

 

<<                           ^^                      >>