Maskinen

 

 

            Varje dag sköter jag en maskin som blivit mig anförtrodd. Av vem vet jag inte. Men uppenbarligen är det någon som litar på mig eftersom det är en väldigt komplicerad maskin. Varje dag förser jag den med produkter ur såväl växt- som djurriket. Jag tvättar dess skinnöverdrag och pälsbeklädnad, borstar noga kvarnen med vilken den hackar till småbitar de växter och djur som jag stoppar i den. Jag ombesörjer regelbundet att maskinens avfall inte fastnar i maskineriet. Dagligen kontrollerar jag maskinens komplicerade system av rörliga delar.

            Men trots att jag utför allt detta mycket tidsödande arbete verkar det inte som om maskinen är riktigt nöjd. Jag märker visserligen ingen skillnad från den ena dagen till den andra, men det verkar som om den sakta förändras till det sämre. Tidigare trodde jag att jag blivit utvald att ta hand om en evighetsmaskin, men så småningom har jag med besvikelse blivit varse att den troligen inte är någon sådan.

            Jag har mer och mer börjat undra när jag får belöningen för att jag skött denna knepiga apparat som en del påstår att Gud har skapat, andra säger att det är Darwin. Jag känner inte någon av dem och det är mig likgiltigt vem som har konstruerat den. Det var min mamma som byggde den, sedan tog jag över och har skött den nu så länge att jag börjar bli trött på det.

            Jag tänker sätta upp en omfattande och dyr faktura för mitt jobb. Vet inte riktigt vart jag skall sända den. Hade jag varit muslim eller katolik hade det inte varit någon tvekan, men nu vet jag inte, troligen till Landstinget. När jag fått pengarna kanske jag kan överta en ny och bättre maskin med längre livstid, mindre bränsleförbrukning och som är miljövänligare.

            Dessutom väntar jag på sammanfattningen. Ja vad det var för mening med att jag skötte maskinen, vad det skulle vara bra för att hålla igång denna underliga apparat alla dessa år. Jag skulle gärna vilja ha en förklaring, ett sammanfattande skriftligt dokument, innan maskinen blivit helt obrukbar och jag blivit arbetslös.

 

 

 

<<                           ^^                      >>