Flugjakt

 

 

        En stor svart fluga har rasande flugit in i mitt medvetande. Den kom utifrån gatan och brummade hänsynslöst in genom ett öppet fönster, in i min bostad. Bara för att jag har fönstret öppet betyder väl det inte att man kan flyga in hur som helst. Men tydligen kan en fet blåskimrande fluga göra det.

        Nu har den troligen gömt sig bland krukväxterna för att planera nästa flygning. Jag står blickstilla och väntar. Jag har en ihoprullad tidning i handen, lyft för ett dödande slag så snart flugan visar sig. Det dröjer en lång stund. Ingenting händer, och jag börjar reflektera över vad jag sysslar med. Har jag rätt att döda en fluga? Har inte flugan rätt till ett liv? Just nu kanske den käkar någon ohyra bland krukväxterna. Skall jag kolla vad Naturvårdsverket och veganerna säger om detta?

        Då plötsligt vaknar jag upp av att det från ingenstans kommer en stor svart surrande punkt rakt mot mitt huvud. Som om den avsåg att flyga rakt in i min hjärna studsar den mot min panna och stiger med svindlande hastighet upp mot taket. Som för att demonstrera sin överlägsenhet dyker den sedan rakt ner mot mig, flyger härs och tvärs omkring mig och utför de mest osannolika flygövningar.

        Fåfängt viftar jag i luften med tidningen. Men vad kan jag göra mot denna flygvirtuos? Hit och dit far den i rummet som ett hån mot mig och mot alla aerodynamiska lagar. Förödmjukad sjunker jag ner i soffan och inser att här krävs list och strategi. Efter att ha övervägt och förkastat alla traditionella flugdödarmetoder beslutar jag att ta fram dammsugaren.

        Det blev ett grymt slut för flugan. Den kämpade tappert men kunde inte stå emot maskinens kraftiga luftinsugning och försvann ner i dammsugarens dammiga mage.

 

 

 

 

 

<<                           ^^                      >>